Sieraden maken
Sieraden maken is leuk en is mogelijk op heel veel verschillende manieren.
Buigringetjes & Splitringetjes
Sieraden ringetjes zijn onmisbaar bij het zelf maken van sieraden. Met deze ringen kun je allerlei onderdelen aan elkaar bevestigen. Je hebt ze in verschillende groottes en kleuren. Kies de kleur die het beste bij jou past of die het mooiste staat bij de gekozen kralen en koord.
Buigringen kun je met een tang makkelijk openen en sluiten. Je hebt hiervoor 2 tangen nodig. Houd het ringetje met 1 tang vast zo kun je met de andere tang de ring makkelijk openen en sluiten. Buig de ringen nooit van elkaar af maar opzij. Als je ze namelijk van elkaar af open doet, raken ze hun mooie ronde vorm kwijt. Wij zorgen er altijd voor dat de 2 uiteinden van de ringetjes een stukje overlappen. Zo krijg je meer stevigheid en kan er niet zomaar wat los gaan.
Splitringen zijn ringetjes met een dubbele loop zoals je dat bij sleutelringen ook ziet. Het voordeel van deze ringen is dat je bijvoorbeeld een bedeltje eigenlijk niet kunt verliezen. Als je ergens achter blijft hangen kan een buig ringetje open gaan. Dit kan bij split ringetjes niet gebeuren door de dubbele loop. Het nadeel is dat het lastiger is om de ringen door bijvoorbeeld het oogje van een bedel te rijgen. Om dit makkelijker te maken zijn er tangetjes ontworpen speciaal voor deze ringetjes.
Kettelstiften en nietstiften
Kettelen is een techniek bij het sieraden maken. Ook wel kettelstiften genoemd.
eypins zijn staafjes met een oogje eraan. Ze zijn er in verschillende lengtes en kleuren. Bepaal hoeveel kralen je op een kettelstift wilt en kies hierbij de juiste maat. Dit kan natuurlijk ook anders om rijg je pin vol en kijk hoeveel kralen erop kunnen. In beide gevallen moet je ongeveer 1cm overhouden om nog een oogje er aan te kunnen maken.
Heb je meer ruimte over dan kun je dit er afknippen met een kniptang. Let altijd even op dat je je hand erom heen doet anders schieten de kleine stukjes vaak een eind weg. Dit oogje draad er aan met behulp van een rondbektang. Zorg dat je goed aansluiten anders kun je gemakkelijk onderdelen verliezen.Nu heb je aan beide kant van de kralen een oogje.
Wil je verschillende kettels aan elkaar verbinden kun je dit doen met een ringetjes. Ook kun voor je de kettelstift dicht maakt de volgende door het oogje doen en dan helemaal afsluiten. Nietstiften ook wel headpins zijn net wat anders dan eyepins ze hebben namelijk een platte kant. Hierdoor lijken ze net op kleine spijkertjes. Deze gebruik je vaak als de kraal nergens meer aan verbonden hoeft te worden. Bij een kettestift heb je dus aan beide kanten een oogje en bij een nietstift maar aan 1 kant.
Knijpkralen
Knijpkraaltjes zijn hele kleine kraaltjes en zoals de naam het al zegt gemaakt om dicht geknepen te worden. Dit kun je doen met een platbektang die je gebruikt bij het sieraden maken. Maar wat kun je nou eigenlijk met deze kraaltjes. Ze zijn erg handig bij het maken van een lus aan je draad. Op deze manier kun je bijvoorbeeld een sluiting maken aan je draad. Dit doe je door knijpkraaltjes op je staaldraad ook wel Tiger tail te rijgen. Maak een lusje door het draad weer terug te steken door de knijpkraal.
Wil je er een slotje aan vast maken vergeet deze dan niet mee te rijgen. Daarna knijp je de kraal voorzichtig dicht met de tang. Je kunt ze deze knijpkraaltjes ook gebruiken om je kralen te laten zweven in een ketting. Je knijp een knijpkraal dicht op je koord daarna rijg je de kraal en sluit je weer af met een knijpkraaltje. Met behulp van een kralenbord kun je makkelijk de afstand tussen de knijpkralen meten. Als je grotere knijpkralen hebt kun ook kralen vast zetten op bijvoorbeeld elastiek. Dit is erg handig voor een armbandje. Je kralen schuiven dan niet steeds heen en weer.
Sommige mensen voelen een knijpkraal prikken in de nek of vinden ze niet zo mooie naast de andere kralen. Je kunt dan gebruiken maken van een knijpkraal verberger. Deze buig je met een tang bij elkaar zodat het een mooi rond kraaltje lijkt. Je bent dan eventuele scherpere kantjes kwijt en je hebt een prachtige afwerken van je sieraad.
Eindkapjes
Eindkapjes kun verschillende vormen hebben. Ze kunnen rond zijn of juist plat maar altijd hebben ze een opening van een bepaalde afmeting. Aan een eindkapje zit altijd een oogje. Ze zijn geschikt voor dikker draad zoals waxkoord nylondraad of voor leer. Wil je zelf een sierad maken met meerdere koorden dan is een dikker eindkapje erg geschikt. Hier kun je makkelijk meerdere koorden in lijmen met sieradenlijm. De afmeting van het eindkapje met de zelf maat hebben als je koord. Let op dat je de binnenmaat neemt.
Heb je plat koord en is het gat net iets te ruim dan kun je eventueel een extra stukje plat koord erbij in lijmen zodat je er geen beweging meer in zit. Zorg dat het stukje niet te zien is buiten het kralenkapje.
Veterklemmen
Veterklemmen hebben net als eindkapjes een oogje. Dit is bij het maken van een sieraad eigenlijk noodzakelijk omdat je de uiteinde anders niet met elkaar kunt verbinden. Een veterkelm heeft naast het oogje 2 omhoog
staande kanten. Hier leg je je draad tussen om vervolgens met een platpektang de kanten een voor een dicht te vouwen. Controleer altijd even of de draden ook echt goed vast zitten het zou zonden zijn als het last gaat bij het dragen van het sieraad.
Veterklemmetjes zijn er in diverse maten en ook weer in verschillende kleuren. De maat die je nodig hebt hangt of van de dikte van het koord. De oogjes van de klemmen zijn vaak heel dun zorg er daarom voor dat je de ringetjes goed afsluit. Laat bij voorkeur de uiteinden van het ringetje elkaar een stukje overlappen.
Lintklemmen
Wij onderscheiden bij het sieraden maken lintklemmen van de vetterklemmen, maar je kunt ze ook anders om gebruiken. Lintklemmen
zijn vaak een stuk breder omdat lint ook vaak een stuk breder is dan koord. Ze zijn er in verschillende groottes en verschillende bijpassende kleuren. De kleur die je kiest hangt af van het sieraad dat je maakt. De lint klemmen hebben scherpe kartels die zicht vast haken in het lint of in leer.
Hier verschillen ze van de veterklemmen. Je kunt ze eigenlijk heel makkelijk zelf met een platbektang dichtknijpen. Controleer ook weer of alle draden goed vast gezet zijn. Aan het oogje kun je nu een sluiting bevestigen met behulp van een buigringetje of splitringetje.
-
Geluks engeltjes maken van kralen (69)
-
Bling bling met uni posca en roze leer (33)
-
Elastische armbandjes (26)
-
Gehaakte sleutelhanger met kralen (31)
-
Hippe armbandjes grijs roze (33)
-
Panterprint & Slangenprint (227)
-
Sleutelhangers & armbandjes met gouden kralen en sterren (27)
-
Ster sleutelhanger gekleurd letterkralen (52)
-
Voetbal hangers (54)